A fegyveres erők támogatására szervezett adventi vásárt a KMKSZ és a KMTT

Két év kihagyás után az elmúlt hét végén újra megszervezték az adventi vásárt Beregszászban. A szervezők idén a római katolikus templom udvarán várták az érdeklődőket. Az rendezvényen civil és karitatív szervezetek, valamint helyi kézművesek különleges portékáit lehetett megvásárolni, a segélyszervezetek által pedig finom bográcsgulyás, tea és forralt bor is elérhető volt - számolt be a Kárpátalja hetilap.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) a pandémiát megelőzően rendszeresen szervezett adventi nagyvásárokat Beregszász főterén. A programon a kézműves termékek mellett kulturális műsor is várta az érdeklődőket. A jelenlegi háborús körülmények ellenére is szerettek volna ‒ igaz szerényebben ‒ vásárt tartani a szervezők, hiszen alig van lehetősége az itthon maradtaknak programokon részt venni. A vásáron befolyt összeg felével a szervezők az ukrán fegyveres erőket támogatják.

Mester András, a KMTT elnöke, a KMKSZ önkormányzati titkára elmondta: „A KMKSZ Elnöksége és a KMTT-tanács is úgy döntött, hogy a nehéz helyzet ellenére a vásárt megszervezzük, ám kulturális programok nélkül. Mindenképp szerettünk volna lehetőséget adni a kézműveseknek arra, hogy portékáikat elhozzák. Szerettük volna ezzel is egy kicsit segíteni a helyieket, így bevontunk jótékonysági és karitatív szervezeteket is az akcióba, hogy egy forró teával, forralt borral, egy tányér étellel segítsék az embereket. Hiszen áramkikapcsolások vannak, ha ezzel is valakit fel tudunk melegíteni, vagy csak némi lelki segítséget tudunk nyújtani, már az is jó. A cél az volt, hogy valahogy eltereljük az emberek figyelmét a nehézségekről, és karácsonyi hangulatot csempésszünk a nehéz hétköznapokba” – jegyezte meg Mester András.

A vásár alkalmával számos különleges kézműves portékát lehetett megvásárolni: a kis fából készült betlehemestől, a mézeskalács-díszeken át, a házi levestészták és jó minőségű borok, pálinkák, vagy éppen a számtalan horgolt, hímzett, gyöngyből és egyéb anyagból készült tárgy mind megtalálható volt a kínálatban. A finom forralt bor illata és a fahéjas tea pedig egy pillanatra összehozta az embereket, akik a rohanás és gondterheltség súlya mellett, egy-egy röpke percre feledhették az idei nehéz telet. (Fotó: Kárpátalja hetilap)