Szili Katalin: Kárpátalján is az összefogás jelenti az egyetlen túlélési stratégiát

Az ukrajnai háborús körülmények között a többi nemzetrészhez hasonlóan a kárpátaljai magyarság számára is az összefogás jelenti az egyetlen túlélési stratégiát - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a magyar kultúra napja alkalmából a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) által tartott értelmiségi fórumon.

A miniszterelnöki megbízott a magyar kultúra napi programsorozat keretében megrendezett Beregszászi Értelmiségi Fórum 2023 - A kárpátaljai magyarság a háború árnyékában című konferencián tartott vitaindító előadásában köszönetet mondott a kárpátaljai magyaroknak a kiállásukért, "a nyelvünk, identitásunk, kultúránk megőrzéséért tett erőfeszítéseikért".

Az utóbbi évek migrációs válsága, a koronavírus világjárvány és az orosz-ukrán háború kapcsán úgy fogalmazott, hogy "mintha kizökkent volna az idő a világban". Ukrajna 2017 szeptemberében kötött társulási megállapodást az Európai Unióval. Azonban ezt követően egy sor olyan jogszabály látott napvilágot, amely egyre szűkíti az országban élő nemzeti kisebbségek jogait, beleértve a legutóbb elfogadott nemzeti kisebbségekről szóló törvényt - emlékeztetett a miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin elmondta, hogy kárpátaljai programja a munkácsi várban található Petőfi-szobor megkoszorúzásával zárult volna, ezt azonban a vármúzeum vezetősége mindenféle indoklás nélkül nem engedélyezte - írta az MTI. Ez beleillik az utóbbi napok eseménysorozatába, amikor magyar zászlókat és feliratokat távolítottak el a Munkácsi járásban, valamint azonnali hatállyal felbontották a munkácsi magyar tannyelvű iskola köztiszteletben álló igazgatójának, Schink Istvánnak a munkaszerződését.

A miniszterelnöki megbízott az anyaország további támogatásáról biztosította a kárpátaljai magyarokat, akiket arra szólított fel, hogy próbálják meg túlélni ezt az időszakot. Egyetlen túlélési stratégia van - az összefogás, húzta alá Szili Katalin. "Nincs más lehetőségünk, mint összefogni és kiküszöbölni minden lehetőséget, kísérletet, ami megosztaná a magyar kisebbséget" - jelentette ki.

Kalmár Ferenc Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos előadásában kiemelte, hogy az Ukrajnában dúló háború miatt a kárpátaljai a legveszélyeztetettebb magyar közösség. Szavai szerint az új ukrán nemzeti kisebbségi törvény visszalépést jelent a korábbi jogszabályhoz képest, fő célja pedig a kisebbségi közösségek beépítése a többségi társadalomba. "Ez kollektív jogok biztosítása nélkül azonos az asszimilációval" - mutatott rá a miniszteri biztos.

A kisebbségi kérdésnek a háborút követő rendezési folyamat egyik fontos témakörének kell lennie, ellenkező esetben "a nemzeti kisebbségi kérdésnek hosszú időn át nem lesz megoldása" - jelentette ki Kalmár Ferenc. (Fotó: Kárpátalja ma/Facebook)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: