12 éves iskolai oktatási rendszerre állhatnak át Ukrajnában

Az ukrán iskoláknak, az oktatási törvény értelmében, 2027-ben át kell állniuk a 12 éves oktatási rendszerre. A háború és a karantén okozta nehézségek nem fogják felgyorsítani ezt a folyamatot – jelentette be az ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium az UNN hírügynökség szerint.

Az ukrán oktatási törvény értelmében a 12 éves iskolai oktatási rendszerre való átállásnak 2027-ben, az Új Ukrán Iskola Program reformjának részeként meg kell történnie. A tárca megjegyezte, a szakértők jelenleg csak a szakközépiskolákra vonatkozó állami szabvány kidolgozásán dolgoznak. Ez a dokumentum határozza meg, hogy milyen lesz a felső tagozatos oktatás - írta a Kárpát.in.ua.

„Jelenleg nem beszélhetünk a 12 éves oktatásra való átállás felgyorsításáról, hiszen az oktatási folyamatnak következetesnek és folyamatosnak kell lennie. Ezen túlmenően egy ilyen átállás jelentős pénzügyi forrásokat igényel, amelyek jelenleg nincsenek előirányozva a költségvetésben” – áll az Oktatási Minisztérium közleményében.

A koronavírus és a teljes körű háború okozta oktatási veszteségek egyértelműen nagy kihívást jelentenek az ukrán oktatási rendszer számára. „Az Oktatási és Tudományos Minisztérium számos szakértővel együttműködve keresi a megoldást, de a 12 éves iskolai oktatási rendszerre való átállás felgyorsított folyamata jelenleg nincs napirenden” – tette hozzá a tárca.

Korábban Andrij Vitrenko, Ukrajna oktatási és tudományos miniszterhelyettese a 12 éves oktatási rendszer 2024-től való bevezetésével kapcsolatos kérdésekre válaszolva elmondta, hogy jelenleg szakértők, szülők és gyerekek körében készítenek felmérést, hogy a döntés „megfontolt legyen”.

Ezt megelőzően Ruszlan Hurak, Ukrajna Állami Oktatásminőségi Szolgálatának vezetője kijelentette, a 12 éves oktatási rendszer 2024-től kezdődő bevezetése lehet a legjobb megoldás a koronavírus és a teljes körű háború miatti oktatási veszteségek problémáinak megoldására.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: