Az ombudsman szerint túlterheltek az iskolások Ukrajnában, ezért csökkenteni kell a tantárgyak számát

Ukrajnában emelni kell az oktatás szintjét, hogy a tanulók olyan ismereteket és kompetenciákat kapjanak, amelyeket a való életben is hasznosítani tudnak, de ezen semmiképpen nem segít a tantárgyak kolosszális száma, ami csak túlterheli az iskolásokat – közölte szerdán Szerhij Horbacsov oktatási ombudsman a Facebook-oldalán.

Az oktatási biztos jelezte, hogy az utóbbi időben heves viták zajlanak az iskolai tantárgyak számáról. „Nem a „tantárgyakkal”, hanem a gyerekeink iskolai végzettségével kellene törődnünk. Ezek összefüggenek ugyan, de messze nem azonosak” – hangsúlyozta. Mint megjegyezte, az iskolai tantárgy az oktatási folyamat szervezése érdekében az oktatás tartalmának valamelyest mesterségesen elszigetelt része.

„Számunkra nem a tantárgyak a legfontosabbak, hanem az, hogy a gyermekeink milyen tudást, kompetenciákat kapnak az oktatás eredményeként. És itt nagyon sok variáció lehet – gyermekeink kérésétől, igényeitől függően” – írta az ombudsman. Megjegyezte, hogy az iskolai tantárgyak számát tekintve Ukrajna az egyike a kétes első helyezetteknek. Ugyanakkor az oktatás színvonalát tekintve meglehetősen közepes eredményeket produkál az ország – állította.

Az oktatási biztos egyetértett azzal, hogy Ukrajnában a diákok kolosszális túlterheléssel néznek szembe a való élettől elszakított, szükségtelen mennyiségű tudással - írta a Kárpát.in.ua. „Miért vannak ilyen szenvedélyes viták? A válasz egyszerű: az oktatás tartalmának újraformázása azt eredményezi, hogy az oktatásban dolgozóknak eltökélten kell megújítaniuk a készségeiket és módszertani megközelítéseiket, el kell sajátítaniuk az új oktatási módszereket, komolyan át kell képezniük magukat. És ez nincs mindenkinek a kedvére. Innen van az ellenzés” – írta.

Szerhij Horbacsov azonban biztos abban, hogy ezt meg kell tenni, bármennyire is ellenzik az oktatás megújítását, mert szerinte a gyerekeket meg kell tanítani arra, amire igazán szükségük van az életben. Ezen túlmenően biztosítani kell, hogy az iskola legyen az a hely, ahová a gyermek fejlődni, új ismereteket elsajátítani megy – szögezte le.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: