Egyszerűsítették a nyugdíjhoz jutást Ukrajnában

A kormány módosította a nyugdíj és a segélyek folyósítási rendjét, ezentúl a nyugdíjkérelmet elektronikus aláírással is be lehet nyújtani, így a külföldön élő ukránok is új lehetőségeket kapnak – számolt be a Kárpát.in.ua hírportál a 328. számú kormányrendeletre hivatkozva.

A kormányhatározatnak megfelelően nyugdíj vagy készpénzsegély folyósítása iránti kérelmet az Ukrajna Nyugdíjalapjának vagy a lakosság szociális védelmének a szerve fogadhat el egy erre felhatalmazott bank intézményein keresztül, elsősorban elektronikus formában, elektronikus aláírás használatával.

Eddig az volt az eljárás, hogy a nyugdíj vagy pénzsegély folyósítása iránti kérelmet az igénylő személyesen nyújtja be, vagy azt Ukrajna Nyugdíjalapjának a szerve, valamint a lakosság szociális védelmi szerve fogadja el erre jogosult bankintézettől. Ezenkívül a kormány elrendelte, hogy az ideiglenesen külföldön élő, nyugdíjban és készpénzsegélyben részesülők kérésére, és ha ez technikailag lehetséges, az Ukrán Posta pénzeszközöket utal át a fogadó országnak a kedvezményezett költségére.

A kormányhatározat szerint az ideiglenesen külföldön tartózkodó, átmeneti védelemben vagy menekültstátuszban részesült személyeknek a hadiállapot ideje alatt felfüggesztett nyugdíjfolyósításának visszaállítása postai úton megküldött kérelmük alapján hajtható végre Ukrajna Nyugdíjalapja által meghatározott eljárásnak megfelelően.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: