Ismét ellenőrizni fogják a dohányzási tilalom betartását a kávézókban és bárokban

2023 áprilisában hatályba lépett az Egészségügyi Minisztérium rendelete, amely meghatározza a dohányzásellenes jogszabályok területén a nem tervezett állami felügyeleti intézkedések végrehajtásának indokait a hadiállapot idejére, jelentette be Jurij Szahno, az Állami Termelési és Fogyasztói Szolgálat reklámellenőrzési és dohányzásellenes jogszabályainak betartásával foglalkozó osztályának főszakértője egy sajtótájékoztatón.

Megjegyezte, hogy az említett rendelet az alábbi indokokat írja elő: a vállalkozás saját maga kéri az ellenőrzést; Ukrajna miniszterelnöke rendeli el; vállalkozó nyújt be indítványt.

Az Állami Termelési és Fogyasztói Szolgálat képviselője emlékeztetett arra, hogy a háború kezdete óta a kormány moratóriumot vezetett be a dohányzásellenes jogszabályokat illetően, ezzel megszűnt betartásának ellenőrzése - írta a Kárpát.in.ua.

Tájékoztatott arról is, hogy a dohányzás elleni jogszabályok megsértése esetén az éttermekre, a helyiségekben való dohányzásért 1000 és 10000 hrivnya közötti bírságot szabnak ki. 2023. július 11-től ennek összege 3000 hrivnya első szabálysértése esetén, és 15 000 hrivnya minden további jogsértés esetében.

A „Zsittya” civil szervezet ügyvezető igazgatója, Dmitro Kupyia megjegyezte, hogy a 2022. szeptember-decemberben végzett „Dohányzásmentes fiatalság” kampány önkéntesei megfigyelésének eredményei szerint a legtöbb létesítmény betartja a dohányzási tilalmat, ugyanakkor a létesítmények 20%-a megsérti a szabályt.

Megjegyezte: a törvény által tiltott helyen történő dohányzás miatti panasz elektronikus úton, illetve mobiltelefonon nyújtható be az Ukrajnai Népegészségügyi Központ szervizközpontján keresztül.

Egyben felhívta a vállalkozások (terjesztő és reklámozó) figyelmét a reklámra vonatkozó módosított jogszabályok előírásainak betartására, valamint a reklámhordozókon megjelenő reklámok tartalmának a jogszabályi előírásokhoz való igazítására.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: