A kárpátaljai fiatalok figyelmébe!

A hónap végéig még lehet jelentkezni a magyar diaszpórát segítő Kőrösi Csoma Sándor-program és a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-program 2023/2024-es időszakra szóló pályázati felhívásaira. Kárpátaljai jelentkezőkre is számítanak, 18 éves kortól, érettségivel is lehet jelentkezni.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára korábban közölte: a program célja, hogy ösztöndíjasokat küldjön ki a világ magyarságához a diaszpórába és a Kárpát-medencei szórványmagyarsághoz. Az ösztöndíjasok ott közösségszervezéssel foglalkoznak, a magyar közösség tagjaiban megerősítik az identitástudatot, és támogatják, hogy élő legyen a közösségi élet – tette hozzá Potápi Árpád János.

A programok eredményeiről tudni kell, hogy az elmúlt tíz évben több mint ezer ösztöndíjas látott el szolgálatot: a Kőrösi Csoma Sándor-programban eddig 710, a Petőfi Sándor-programban pedig 308.

A július 31-ig tartó aktuális kiírásban a Kőrösi Csoma Sándor-programban 75, a Petőfi Sándor-programban pedig 50 ember részére írtak ki pályázatot. Előbbi programban az Egyesült Államokba, Kanadába, Európa számos országába, Izraelbe és Törökországba, a Petőfi Sándor-program keretében pedig Erdélybe, a Felvidékre, a Vajdaságba, Horvátországba és a Muravidékre mehetnek ösztöndíjasok.

Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra is, hogy eddig csak 20 éves kortól lehetett pályázni, mostantól azonban már a 18. életévüket betöltő, érettségizett magyar állampolgárok pályázhatnak ösztöndíjasnak.


A pályázók cserkésztevékenységben, hagyományőrzésben, oktató-nevelő munkában, valamint közösségi, sport-, média- és kulturális tevékenységben segítik majd a magyar közösségeket.

A nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatása szerint az ösztöndíjra pályázók és a fogadószervezetek is elektronikus formában jelentkezhetnek a www.kulhonimagyarok.hu, valamint a www.korosiprogram.hu, illetve a www.petofiprogram.hu oldalon keresztül elérhető pályázati felület kitöltésével.

A programok tervezett megvalósítási ideje október 1. és 2024. június 30.; a pályázatokat július 10. és 31. között lehet benyújtani. (Kárpáti Igaz Szó)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: