Fontos információ látott napvilágot az ukrajnai mozgósításról

Ukrajnában nincs egyértelműen meghatározva, hogy egy családból hány személy mozgósítható a háború alatt, nincs korlátozás testvérek mozgósítására, ha egyszerre több fivér hadköteles, akkor mindannyian behívhatók – közölte Anton Marunics ügyvéd, a Nota Group vezető jogi tanácsadója az RBK-Ukrajina hírportállal, vette észre a Kárpát.in.ua.

Marunics kifejtette, hogy az ukrajnai háború alatt bizonyos kategóriájú személyeket nem lehet katonai szolgálatra behívni. Egyesek különösen halasztást kaphatnak, a mozgósítás elhalasztásának okait Ukrajna mozgósításról és a mozgósítási felkészülésről szóló törvényének 23. cikke határozza meg – tette hozzá.

Mint a jogász kifejtette, a mozgósításról és a mozgósítási felkészülésről szóló törvény szerint azonban vannak kivételek, hogy milyen családokból nem lehet családtagokat mozgósítani. Nem hívják be azokat a hadköteles családtagokat, akiknek a hozzátartozója (férje, felesége, fia, lánya, apja, anyja, nagyapja, nagymamája vagy biológiai testvére (testvére, féltestvére) meghalt vagy eltűnt az harci feladat végrehajtása, az orosz agresszió visszaverése során Donyeck és Luhanszk térségében, valamint a nemzetbiztonság és védelem biztosítása alatt az Ukrajna elleni fegyveres agresszió visszaszorítása és elrettentése hadiállapot idején.

„Azokat a férfiakat és nőket, akiknek közeli hozzátartozói meghaltak a háborúban vagy eltűntek, biztosan nem mozgósítják” – emlékeztetett az ügyvéd. Továbbá nem hívják be a fegyveres erők soraiba azt a férfit, aki kiskorú gyermeket vagy gyermekeket nevel és felesége katonai szolgálatot teljesít. Ha például egy nő már a fegyveres erőkben szolgál, és a párnak kiskorú gyermekei vannak, akkor a férjet nem mozgósítják. És fordítva: ha egy férfi szolgál, akkor a felesége gondoskodik a kiskorú gyerekekről, és nem mozgósítható.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: