Ukrajnában nincs női mozgósítás, de női állampolgárok behívhatók katonai szolgálatra

Ukrajnában nincs női mozgósítás, de női állampolgárok behívhatók katonai szolgálatra, vagy bevonhatók bizonyos munkák végzésébe háborús időszakban – jelentette ki szerdán Roman Isztomin, a Poltava megyei területi toborzási és szociális támogatási központ sajtószóvivője a Telegraf című kiadványnak nyilatkozva, számolt be a Kárpát.in.ua hírportál.

Isztomin hangsúlyozta, hogy jelenleg nőket nem soroznak be erőszakkal a hadseregbe. De utalt arra, hogy a hadköteles nők továbbra is kaphatnak behívót, és elméletileg besorozhatják őket a hadseregbe. „A nőket minden bizonnyal be lehet hívni katonai szolgálatra, vagy bevonni az állam védelmét biztosító munkákba háborús időben, vagy szerződés aláírásával önkéntesen szolgálatba állhatnak” – tette hozzá.

A szóvivő szerint Ukrajnában a katonai nyilvántartásba vétel alatt álló nők többségének joga van a halasztáshoz vagy a felmentéshez. Elsősorban akkor, ha a nő egyedül nevel kiskorú vagy fogyatékos gyermeket, vagy sokgyermekes anya – jegyezte meg. Továbbá, ha egy házaspár gyermeket nevel, csak az egyik szülő hívható be, de ha a gyermek felnőtt korú, akkor mindhárom családtag mozgósítható. „De ez elméletben így van. Hiszen a nők nagy része nincs besorozva, egy felnőtt fiú apjának lehet több betegsége vagy fogyatékossága, és a fiú gondoskodik róla. Vagyis minden nagyon egyénfüggő, sok minden van az életben” – magyarázta Roman Isztomin.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: