Novemberben nem lesz miből kifizetni több százezer állami alkalmazottat Ukrajnában

Miután az Egyesült Államok ideiglenesen befagyasztotta Ukrajna finanszírozását, félő, hogy novemberben nem lesz miből kifizetni több százezer állami alkalmazottat az országban - írta a Kárpáti Igaz Szó.

Erre a veszélyes helyzetre a The Wall Street Journal figyelmeztet. A neves amerikai lap úgy tudja, hogy Ukrajna csak a nemzetközi támogatásokból képes kifizetni az állam szektor dolgozóit, beleértve a több százezer pedagógust, egyetemi dolgozót.

A lap információi szerint Kijevben azért számoltak a legrosszabb forgatókönyvvel, azzal, hogy az amerikai Kongresszus belpolitikai okokból nem szavazza meg az ukrajnai csomag finanszírozását, ezért némi tartaléka van az ukrán kormánynak, de amennyiben nem változik a helyzet, novemberre elfogyhat a pénz.

Vészmegoldásként a Világbankon keresztül 1,15 milliárd dollárhoz juthat hozzá még az idén Kijev, s Joe Biden amerikai elnök arra kérte nyugati szövetségeseit, hogy nyúljanak mélyebben a zsebükbe. Szóba jöhet még a fedezet nélküli pénzkibocsátás, de ez súlyosan gerjesztheti az inflációt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: