A gyermek az egyik szülővel vagy családtaggal a másik szülő közjegyzői engedélye nélkül utazhat külföldre

Ukrajnában a hadiállapot idején a gyermekek egyik szülőjük vagy más családtagjuk kíséretében utazhatnak külföldre a másik szülő közjegyző által hitelesített engedélye nélkül – közölte Andrij Demcsenko, az Állami Határőrség szóvivője egy televíziós műsorban.

Demcsenko az ukrán televízió non-stop háborús adásában elmondta: „Természetesen a hadiállapot idején továbbra is érvényes az a szabály, amely lehetővé tette, hogy a gyermek az egyik szülővel együtt átlépje a határt a másik szülő közjegyző által hitelesített jóváhagyása nélkül.” Szerinte csak a jövőre nézve jelent könnyítést a kormány döntése, hogy ideiglenesen engedélyezik a gyermek külföldre utazását a Gyija mobil applikáción keresztül. „Most ennek az iránynak a keretében több technikai lehetőséget dolgoznak ki, hogy a határőröknek lehetőségük legyen online ellenőrizni az ilyen engedélyek érvényességét, amelyek a Gyija alkalmazásban lesznek” – tette hozzá.

A szóvivő jelezte, hogy most a szülők élhetnek a hadiállapot idején érvényes feltétellel: a gyereket egyszerűen valamelyik szülővel, vagy közeli hozzátartozókkal – felnőtt testvérrel, nagymamával stb. – mehet külföldre. „Vagy ha akarnak, közjegyző által hitelesített hozzájárulást is használhatnak a határátlépéshez. Ez kizárólag a szülők kívánságára történhet. A hadiállapot idején nem fogjuk kérni a közjegyzői okmányt” – emlékeztetett Andrij Demcsenko. (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: