A NATO-főtitkár szerint tragédia lenne, ha Ukrajna nem kapna további támogatásokat

Svédországnak mihamarabb a NATO tagjává kell válnia a régió biztonságának teljes körű szavatolása érdekében – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán Novák Katalin köztársasági elnökkel folytatott megbeszélését követően.

A biztonság szavatolása szempontján fontos lenne, hogy Svédország minél hamarabb a NATO tagjává válhasson, az észak-európai ország már minden ehhez szükséges kötelezettségvállalását teljesítette – jelentette ki Stoltenberg.

Hangsúlyozta, hogy Svédország NATO-csatlakozásával a szövetség erősebbé válik, ezért is üdvözli a magyar köztársasági elnök támogató szavait a svéd csatlakozást illetően, amelyeket reményei szerint a magyar parlament ratifikációja követ.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Stoltenberg hangsúlyozta: folytatni kell Kijev támogatását, nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is. A támogatás elapadása ugyanis „tragédia lenne” az ukrajnaiak számára, Oroszország győzelme pedig fenyegetést jelentene a szövetségeseknek.

Szavai szerint egy esetleges orosz győzelem azt az üzenetet hordozná, hogy az erő alkalmazása, a nemzetközi jog megsértése, illetve egy másik ország elfoglalása esetén a győztes azt tehet, amit akar, ez pedig sebezhetővé tenné a katonai szövetséget – írja az MTI.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: