Oktatási és Tudományos Minisztérium: a pedagógusok ne csak az órákon kommunikáljanak ukránul

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma (MON) emlékeztet, hogy az oktatási folyamat nyelve az államnyelv, és az oktatási intézményekben nem csak a tanórákon kötelező – írja a Kárpátalja hetilap.

A MON közleménye szerint az ukrán nyelvet kell használni:

  • a tanórákon (kivéve azokat a tantárgyakat és kurzusokat, amelyeket az oktatási intézmény oktatási programja szerint idegen nyelven vagy az őslakosok és nemzeti kisebbségek nyelvén oktatnak);
  • az oktatók, előadók, az oktatási intézmények egyéb személyzetének kommunikációjában az oktatásban résztvevőkkel (neveltekkel) és egymás között;
  • az oktatási anyagokban.

A tárca emlékeztet, hogy az ukrán nyelvet az oktatásban több törvény is védi: Az oktatásról (7. cikkely), A teljes általános középfokú oktatásról (5. cikkely), Az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról (21. cikkely).

„Hiszünk Ukrajnában és abban, hogy a pedagógusok olyan polgárokat nevelnek, akik tisztában vannak az ukrán nyelv értékével és különleges jelentőségével most, amikor Oroszország megpróbálja elpusztítani országunkat, történelmünket és kultúránkat” – hangsúlyozza a szaktárca.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: