Klicsko: Zelenszkijnek diktatórikus hajlamai vannak

Kijev főpolgármestere a jelek szerint az ukrán katonai és politikai vezetés vitájában Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök pártján áll. Ez derül ki legalábbis abból az interjúból, melyben egyebek mellett azt is kifejtette, hogy Volodimir Zelenszkij elnöknek diktatórikus hajlamai vannak, és „megfizet” azokért a hibákért, amiket a háború előtt és közben elkövetett.

Vitalij Klicsko a svájci 20 Minuten nevű lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, „az emberek látják, hogy ki hatékony, és ki nem, Zelenszkij pedig az általa elkövetett hibák miatt bűnhődik”. Ezzel arra utalt, hogy az ukrán elnök népszerűsége, valamint a társadalom belé és a politikai vezetésbe vetett bizalma az utóbbi időben igencsak meginogni látszik.

Klicsko arról is beszélt, hogy az emberek gyakran tűnődnek azon, hogy Ukrajna miért nem volt jobban felkészülve a háborúra, hogy miért tagadta Zelenszkij a végsőkig, hogy reális lehetőség a fegyveres konfliktus kirobbanása, illetve hogyan volt lehetséges, hogy az oroszok ilyen gyorsan el tudták érni Kijevet.

Szerinte mindettől függetlenül az elnöknek fontos feladata van, az ukrán lakosságnak pedig támogatnia kell őt a háború végéig - tudatta a Híradó.

Nem sokkal később viszont már arról beszélt, hogy Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök „igazat mondott”, amikor arról írt pár hónapja, hogy Ukrajna nehéz helyzetben van, az ellentámadás kudarcba fulladt, és jelen állás szerint nincs esély arra, hogy megnyerje a háborút.

„Az emberek nem mindig akarják hallani az igazságot. De a főparancsnoknak felelőssége van. Elmondta, hogy mi a helyzet. Megtehetjük, hogy önfeledten hazudozunk a népünknek és a partnereinknek. De nem tehetjük ezt örökkön örökké” – magyarázta a polgármester, hozzátéve, hogy számos ukrán politikus bírálta keményen Zaluzsnijt szavaiért, ám ez nem volt jogos.

Az egykori bokszbajnok kitért arra is, hogy meglátása szerint Zelenszkij elnöknek tekintélyelvű megnyilvánulásai vannak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: