Aggasztó a helyzet Kárpátalján

Meglehetősen aggasztó a helyzet a fertőző betegségeket illetően Kárpátalján. 2023 tizenegy hónapja alatt 3100 fertőző megbetegedést regisztráltak a régióban, nem számítva az influenzát és a SARS-t, közölte Viktorija Timcsik, Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma Járványügyi Osztályának járványügyi felügyeleti és fertőző betegségek megelőzésével foglalkozó osztályának vezetője beszélt erről a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztrációban megtartott tájékoztatón.

"Általánosságban elmondható, hogy lassan visszatérünk a világjárvány szintjére. Fertőző megbetegedéseket tavaly főként a felnőttek körében – 2001-et, további 1111-et a gyermekek körében regisztráltak. Leggyakrabban a kárpátaljaiak bélfertőzésben szenvedtek – 1402 esetben (az összes regisztrált eset 45%-a). Ezek azok a betegségek, amelyek terjedését piszkos kéz, háztartási eszközök, élelmiszer vagy víz okozzák: szalmonellózis, shigellózis, hepatitis A, gyomor-bélhurut és mások. A második helyen a tuberkulózis – 667 új eset (21%). Vakcinával kontrollált fertőzések – 299 esetben szamárköhögés, kanyaró, rubeola, járványos parotitis (10%). A legtöbb ilyen betegséget a be nem oltott gyermekeknél mutatták ki. Veszélyes fertőző betegségek – leptospirózis és Lyme-kór (7%)" – mondta Viktorija Timcsik, a régió járványügyi főorvosa.

Ami az oltásokat illeti, a szóvivő szerint a rutin immunizálás folytatódott, és a régiónkban sikerült jó eredményeket elérni. Az év végén a gyermekbénulás elleni beoltottság a legtöbb korcsoportban több mint 80%. A kanyaró, mumpsz és rubeola elleni felzárkóztatási kampányoknak köszönhetően az 1 és 6 évesnél fiatalabb, védőoltásban részesült gyermekek körülbelül 87%-a kapott védőoltást. A diftéria, tetanusz és pertussis elleni oltásban azonban átlagos eredményeket értek el. Ha 1 éven aluli gyermekeknél alapimmunitást veszünk, akkor a kárpátaljai gyerekek mindössze 70%-a kapta meg az elsődleges oltóanyag-komplexumot, és folytathatja a beoltást a jövőben is. Nem túl magas arány a 6 év alatti gyermekek körében: a jogosultak mindössze 65%-a kapta meg a védőoltást. Ha a SARS járványszezonjáról beszélünk, akkor az a szokásosnak megfelelően zajlik - írta a Kárpát.in.ua.

"A szezon eleje óta, azaz október óta 54 ezer kárpátaljai lakos fordult orvoshoz akut légúti fertőzések miatt. És átlagosan hetente 3-4 ezer beteget észlelünk. Egyelőre a mutatók egyetlen héten sem lépték túl a járványküszöböt" – mondta Viktorija Timcsik.

Mihajlo Poljak, a Megyei Klinikai Infektológiai Kórház igazgatója elmondása szerint Kárpátalján újabb emelkedés várható a kanyaró incidenciájában, mivel a szomszéd Romániában kanyarójárványt hirdettek a betegség hosszan tartó kitörése miatt az országban.

"A kárpátaljaiak vigyázzanak egészségükre, és ne halasszák el a kanyaró elleni védőoltást, mert tavaly 2 igazolt felnőtt betegeknél regisztráltak kanyarót régiónkban, további 2 esetben nem erősítették meg a fertőzést" – jegyezte meg az orvos. "2023-ban is jelentős figyelmet fordítottunk a leptospirosisra. A tavalyi év 11 hónapja alatt 137 megbetegedést regisztráltak, és ez a legmagasabb szám az elmúlt évtizedben. A legtöbb beteget az ungvári, munkácsi és huszti térségben jegyezték fel. Ugyanakkor 14 kárpátaljai lakos halt meg leptospirózisban, az közel 10%. A halál oka az volt, hogy későn kértek orvosi segítséget." - tette hozzá.

Mihajlo Poljak egyben megjegyezte, hogy vidékünkön elkezdődött a hepatitis A előfordulásának újabb ciklikus emelkedése, amely utoljára tíz éve volt megfigyelhető. A hepatitis A terjedését a piszkos kéz, háztartási eszközök, élelmiszer vagy víz okozza.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: