Kuleba: Ukrajnának nincs B terve

Biztos vagyok az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai támogatásában, aminek nincs alternatívája – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva

Az ukrán diplomácia vezetője arra a kérdésre, hogy mit tesz Ukrajna, ha nem kap elég fegyvert a nyugati országoktól, azt válaszolta: Ukrajnának nincs alternatívája a nyugati katonai támogatást illetően. Mint kijelentette, Ukrajna folytatja a harcot, még akkor is, ha nem rendelkezik minden szükséges fegyverrel.

Kuleba azt is hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segítség befektetés a NATO biztonságába és az Egyesült Államok jólétébe. „Ukrajna mindig is küzdeni fog a rendelkezésére álló erőforrásokkal. És ahogy a NATO főtitkára helyesen mondta, amit Ukrajnának adnak, az nem jótékonyság. Ez egy befektetés a NATO védelmébe, valamint az amerikai nép jólétének védelmébe” – hangsúlyozta.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy ha Oroszország nyer Ukrajnában, „a világ más vezetői kísértést fognak érezni, hogy Oroszország nyomdokaiba lépjenek”. „Ez fokozott instabilitáshoz és feszültséghez vezet szerte a világon. Ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, akkor úgy dönthet, hogy megtámad más NATO-országokat” – mutatott rá.

„Azok, akik külpolitikai számításból úgy gondolják, Putyin nem mer megtámadni egy NATO-tagországot, ha látja, hogy sikeres lehet Ukrajnában, óriási hibát követnek el, és munkahelyet kell változtatniuk” – mondta az ukrán diplomácia vezetője. Azt is megjegyezte: ha a Nyugat felhagy Ukrajna támogatásával, „mindennek sokkal magasabb lesz az ára”. „Tehát bármi is az ára ma mindennek, ami meg fog történni, ha Ukrajna nem kap támogatást, az sokkal, de sokkal magasabb lesz. Ezért hiszünk az A tervben, dolgozunk az A terven, és mindent meg is fogunk tenni, hogy ez megvalósuljon” – hangsúlyozta Dmitro Kuleba. (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: