Az ukrán vezérkar szándékosan osztott ki fegyvereket a toborzóknak, hogy félelmet keltsenek az állampolgárokban

A Legfelső Tanácsban bejelentették, a hadkiegészítők munkatársainak nincs joguk az ukrán állampolgárok feltartóztatására és motozására, ezt most az ombudsman is megerősítette, az ügyészség azonban mégis szemet huny a területi toborzási és szociális támogatási központok (TCK) cselekményei fölött – közölte a Rezident Telegram-csatorna.

Az orgánum közlése szerint az egyetlen lehetőség, hogy az emberek megvédjék magukat – a visszaélések nyilvánosság elé tárása és a nők határozott fellépése a jogsértések ellen, mert őket a toborzók nem merik bántani. Talán ideje lenne, hogy a parlamenti képviselők vizsgálóbizottságot hozzanak létre, és nem tennének úgy, mintha ez a kérdés nem tartozna a hatáskörükbe – emlékeztetett a kiadvány.

A Telegram-csatornának az Elnöki Hivatalban lévő forrása elmondta, hogy a vezérkar szándékosan osztott ki fegyvereket a toborzóknak, hogy félelmet keltsenek az állampolgárokban, és ezáltal ellehetetlenítsék az önvédelmüket, jóllehet a katonáknak tilos használni a fegyverüket, még figyelmeztető lövést sem adhatnak le.

Az internetes orgánum rámutatott, hogy a területi toborzási és szociális támogatási központok jelenleg a törvényi kereteken kívül működnek, és a parancsnokaik utasításainak nincs jogerejük, amit jól tudnak maguk a toborzók is, de a feladatuk az, hogy megijesszék az állampolgárokat, kihasználva a járatlanságukat a jogban - írta a Kárpát.in.ua.

A Telegram-csatorna emlékeztetett Dmitro Lubinecnek, a Legfelső Tanács emberjogi biztosának a napokban tett nyilatkozatára, miszerint a TCK munkatársainak nem áll jogukban igazoltatni és erőszakkal feltartóztatni az állampolgárokat mozgósítás céljából.

„A fő kérdés, amelyet felvetnek Ukrajna állampolgárai, hogy a TCK-munkatársaknak nincs felhatalmazásuk Ukrajna állampolgárainak az igazoltatására, okmányaik elkobzására és fizikai őrizetbe vételére. Nincsenek ilyen jogaik” – hangsúlyozta az ombudsman.

„Az Alkotmányunk szerint katonai egységek nem vehetnek részt Ukrajna állampolgárainak jogkorlátozásában, még akkor sem, ha jogilag hadiállapot van bevezetve országunkban. Az állampolgárok igazoltatására a következő hatóságoknak van joguk: elsősorban a Nemzeti Rendőrségnek, az Állami Határőrszolgálatnak, a Nemzeti Gárdának. De nem a katonáknak” – erősítette meg Dmitro Lubinec.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: