Sikerült legyőznie a rákot egy hatéves kárpátaljai kislánynak

Egy 6 éves kárpátaljai kislányt súlyos állapotban szállítottak a Nyugat-Ukrán Gyermekgyógyászati Szakorvosi Központba 2023 májusában - írta a Kárpátalja ma.

Az orvosok rosszindulatú daganatos betegséget, a burkitt-limfómát diagnosztizálták nála. A rák ennél a fajtájánál a genetikai változás lehetővé teszi a rákos sejtek számára, hogy nagyon gyorsan osztódjanak és új rákos sejteket hozzanak létre.

A diagnózis felállítása után megkezdték a kislány kezelését.

Okszana Vorobel hematológus elmondta, hogy ennél a betegségnél sajnos alacsony a gyógyulási arány, azonban sosem szabad feladni. Az első öt hónapban a kislány és anyukája folyamatosan kórházban voltak. Majd a kemoterápia után a rákos sejtek elkezdtek visszahúzódni. Azonban ezután a nyirokcsomón is daganatot találtak, így meg kellett operálni a kislányt. A biopszia megerősítette a döntés helyességét – a csomópontban atipikus sejtek izolált árnyékait találták.

A kezelés csaknem egy évig tartott, és autológ csontvelő-transzplantációval zárult, amely után még további öt hetet töltött kórházban a hatéves kislány.

A lvivi kórházból március 19-én engedték haza Kárpátaljára szüleihez és négy testvéréhez.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: