Ukrajnában a rendvédelmi szervek és a a katasztrófa-elhárítási szolgálat dolgozóinak 90 százaléka védettséget kap a mozgósítás alól

Egy friss kormányrendelet alapján a rendvédelmi szervek és a katasztrófa-elhárítási szolgálat dolgozóinak 90 százalékát mentesítik a mozgósítás alól. Ezt Ihor Klimenko belügyminiszter közölte a Telegramon, írta a Kárpáti Igaz Szó.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a napokban a Miniszteri Kabinet határozatot fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) és a Nemzeti Rendőrség személyi állományának 90 százaléka védettséget kapjon a mozgósítás alól.

Klimenko elárulta, hogy a katasztrófa-elhárítási szolgálat munkatársainak 10 százaléka dönthet arról, hogy a fegyveres erőknél, a Nemzeti Gárdánál vagy a határőrszolgálatnál . Míg a rendvédelmi dolgozók a Ljut nevű harci alakulatban, vagy a rendőrség által felállított három dandárban védhetik a hazájukat. A belügyminiszter hozzátette, hogy a tárca álláspontja szerint a gyorsreagálású egységek (tűzoltók, tűzszerészek, mentőkről, vegyvédelmi szakemberek – minden tagjának mentesülnie kell a mozgósítás alól.

„Ez a döntés nem befolyásolja a katasztrófa-elhárítási szolgálat hatékonyságát és eredményességét” – mondta Klimenko.

Az ukrán parlament által április 11-én elfogadott, és május 18-án hatályba lépett mozgósítási törvény még úgy rendelkezett, hogy a rendvédelmi dolgozók és a katasztrófaelhárítók személyi állományának 50 százaléka mentesülhet a mozgósítás alól.